دوازده هفته اول بارداری

در پایان سه ماهه اول بارداری، نوزاد شما به طور کامل شکل گرفته است. او حدود ۱۰ سانتی متر طول دارد و وزنی در حدود ۲۸ گرم دارد. باروها،دست ها، انگشتان و پاهای او تشکیل شده و قادر خواهد بود دهان خود را باز وبسته کند و سیستم گردش خون او نیز کار خواهد کرد.

همه این ها در زمان کوتاهی رخ می دهد بنابراین این ۱۲ هفته بین بارور شدن تخمک و تشخیص بارداری بسیاری زمان حیاطی ای است.

در رابطه با بارداری های برنامه ریزی شده، شما میتوانید مراقب کارهایی که میکنید یا چیزهایی که می خورید باشید، ولی اگر بارداری برنامه ریزی نشده (ناخواسته) است، این زمانی است که بدن شما به شما میگوید که چیزی درونتان در حال تغییر است. بهتر است که به آن گوش کنید.

حالا می خواهید بدانید که چطور میتوان فهمید که آیا شما باردار هستید یا خیر؟

دکتر kalian متخصص زنان در ژوهانسبورگ می گوید:سازگاری های فیزیولوژیکی با تغییرات هورمونی در این دوازده هفته اول از بارداری معمولا منجر به علائمی نظیر تهوع یا استفراغ، درد شکمی، انقباض عضلانی، تنگی نفس و ضربان قلب بالا میشود.

اگر شما هر نوع دارویی مصرف میکنید، به محض اینکه سعی دارید باردار شوید و یا اگر دچار بارداری ناخواسته شدید، سریعا از پزشک خود بپرسید که آیا این دارو ها برای شما و جنین بی ضرر هستند؟

سیگار کشیدن، مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل را ترک کنید . از خوردن گوشت خام، غذاهای دریایی خام، تخم مرغ خام و پنیرهای پاستوریزه نشده خودداری کنید، همچنین از خوردن خوراکی های کافئین دار دوری کنید.

در این جا نشانه های دیگری آورده شده که نشان دهنده این است که نوزادی در راه است.

  • درد سینه و حالت تهوع صبحگاهی از اولین نشانه های بارداری هستند.
  • خونریزی: در طول سه ماهه اول بارداری، حدود یک چهارم زنان خونریزی کمی دارند. این لکه های کمرنگ ممکن است نشانه این باشند که رویان (تخمک بارور شده) در درون رحم جای گرفته است. اگر خونریزی را تجربه کردید، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.
  • خستگی: رشد یک انسان کوچک درون بدن کار بسیار دشواری است و باعث احساس خستگی میشود.
  • ویار: هوس کردن و یا نفرت از بعضی غذاها.
  • سوزش معده
  • نوسانات روحی
  • افزایش وزن در طول سه ماهه اول بارداری: شما باید حدود ۵/۱ تا ۳ کیلوگرم وزن اضافه کنید. دکتر Kalian میگوید:
  • ” داشتن تغذیه سالم در طی این مدت به شدت توصیه میشود و داشتن یک برنامه غذایی مناسب و متعادل ضروری است” اما لازم است مادر باردار این نکته را درک کند که لازم نیست به جای دو نفر غذا بخورد و غذا خوردنش را به اندازه یک نفر محدود کند. شما در طول بارداری فقط به ۷۰۰ کیلوژول انرژی بیشتر نیاز دارید. معادل نصف یک سیب زمینی و یک قاشق سوپ خوری کره بادام زمینی.

در طی سه ماه اول بارداری چه باید بکنید؟

با فرض داشتن سبک زندگی سالم و رژیم غذایی مناسب و ورزش منظم، اغلب زنان باید تا زمانی که باردار هستند بتوانند زندگی خود را مثل قبل ادامه بدهند. دکتر Kalian میگوید:

” مادر باردار سالم باید قادر باشد تمام فعالیت هایی را که قبل از بارداری انجام می داده، در طول دوران بارداری هم انجام دهد.”

بارداری نباید به عنوان یک بیماری تلقی شود. با این حال اگر شما به بدن خود توجه لازم را نکرده اید، هرگز برای شروع خیلی دیر نشده است. مهم ترین موضوع این است که یک مولتی ویتامین مخصوص دوران بارداری مصرف کنید ، در رابطه با انتخاب مولتی ویتامین مناسب باید با پزشک خود یا داروساز مشورت کنید.

همچنین شما باید اسیدفولیک و ویتامین B را که موجب ترویج گلبول های قرمز میشود و به جلوگیری از نقص های زایمان کمک میکند، به رژیم غذایی خود اضافه کنید. بدن شما این مواد حیاطی را تولید میکند به همین دلیل باید هر روز از طریق غذا یا مکمل های غذایی دریافت شوند. دکتر Kalian میگوید: ” مصرف مکمل اسید فولیک در ۱۲ هفته اول بارداری ضروری است و مصرف آن ترجیحا باید قبل از لقاح شروع شود. با این حال مقداری ویتامین وجود دارند که نباید در دوران بارداری آنها را مصرف کرد، برای مثال مصرف مکمل ویتامین های  AوD در طی این دوران توصیه نمیشود.”

ملاقات های پزشکی اولیه بارداری

بسیاری از زنان برای اطمینان از بارداری، از تست های بارداری خانگی استفاده می کنند. گام بعدی دیدن یک پزشک متخصص برای تایید رسمی و بررسی این است که همه چیز به خوبی پیش می رود. دکتر Kalian میگوید:

” توصیه میشود که مادر در حدود ۶ تا ۷ هفته آینده معاینه شود تا هم بارداری داخل رحم تایید شود و هم سلامت عمومی و عوامل خطر که ممکن است بر بارداری تاثیر بگذارند ارزیابی شوند.

دیدار حیاتی بعدی با متخصص زنان باید در طی ۱۱تا ۱۴ هفتگی، جهت آزمایش غربالگری سندروم داون، ارزیابی برای زایمان زودرس و فشار خون بالا باشد.

در اولین ملاقات با پزشک زایمان خود باید انتظار چه چیزی را داشته باشید؟

در این ملاقات پزشک شما درباره موارد زیر از شما سوال خواهد کرد :

  • سلامت عمومی و سابقه پزشکی (شامل بیماری های مزمن، آلرژی ها، مشکلات روانی و عادت هایی از قبیل سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر.)
  • تاریخچه پزشکی خانواده شما(از جمله اینکه آیا هیچ خویشاوندی دارای بیماری مزمن یا جدی هستند که ممکن است موروثی باشد)
  • دوره های قاعدگی شما(اینکه آیا منظم هستند و چقدر طول میکشند)
  • هرگونه مشکل و بیماری های زنانه
  • جزئیاتی درباره بارداری ها و زایمان های قبلی: اگر پدر کودک و یا حتی هرکس در خانواده دارای اختلالات کروموزومی یا ژنتیکی باشند، یا سابقه تاخیر در رشد جنین یا تولد با یک نقص ساختاری در خانواده داشته اید ،شما انواع مختلف آزمایش هارا انجام خواهید داد.( از جمله آزمایشهای غربالگری مختلف مثل تست خون که در ۹ تا۱۳ هفتگی انجام میشود و سونوگرافی که در ۱۱ تا ۱۳ هفتگی انجام میشود.)

پزشک شما این کارها را انجام خواهد داد:

  • معاینه پزشکی
  • آزمایش نمونه ادرار
  • چک کردن احتمال بیماری سوزاک
  • آزمایش های خون برای شناسایی نوع خون، عامل ار هاش و بررسی کم خونی و همچنین تست های HIV و هپاتیت B و مصونیت ناشی از سرخک و آبله مرغان

چه چیزی باید از پزشک زایمان  خود بپرسید؟

اکنون زمان آن رسیده است که هر گونه نگرانی که ممکن است داشته باشید را افزایش دهید، مهم نیست چقدر بی اهمیت به نظر می رسند، از پزشک خود درباره آنها سوال کنید.

هرنوع دارو یا مکملی که طی آخرین دوره قاعدگی خود مصرف کرده اید و یا مصرف الکل و مواد مخدر، اینکه در کجا و چه موقع زایمان خواهید کرد، برنامه ریزی های شما برای زمان تولد و‌‌‌‌‌…..

Rh خون به چه معناست؟

فاکتور ارهاش یکی از پروتئین های موجود در گلبول قرمز خون است. 85% از مردم این فاکتور را در خون خودشان دارند که به ارهاش مثبت شناخته میشوند و کسانی که این فاکتور را ندارند به ارهاش منفی شناخته میشوند.

Rh مثبت یا منفی؟

یک آزمایش خون از تمام زنان باردار گرفته میشود تا بررسی شود که Rh آنها مثبت است یا منفی.

اگر خون افراد Rh مثبت را به بدن اشخاص Rh منفی منتقل کنند نوعی آنتی‌ بادی در خون آنها تولید می‌شود که سبب خراب شدن خون می‌گردد و این حالت در مورد زنان بارداری نیز که خون آنها Rh منفی است ولی جنین Rh مثبتی در رحم دارند بروز می‌کند و منجر به ایجاد واکنش همولیتیک در خون جنین می‌شود به این عارضه اریتروبلاستوز جنینی و یرقان خطیر می‌گویند.

«ارهاش» خون نوزاد همیشه بستگی به پدر دارد بدین طریق اگر«ارهاش» خون پدر مثبت باشد، «ارهاش» خون نوزاد در اكثر مواقع مثبت می شود و در صورتی كه RH خون پدر منفی باشد، ارهاش خون نوزاد نیز منفی خواهد بود.

حال اگر مادری كه حامله است، «ارهاش» خونش مثبت باشد، هم نوزادان او، خواه «ارهاش» پدر مثبت و خواه منفی باشد سالم به دنیا خواهند آمد و به عبارت دیگر هیچ گونه اختلالی در وضع نوزادان «ارهاش» مثبت به وجود نمی آید.

اگر مادری كه «ارهاش» خونش منفی است حامله شود، در صورتی که «ارهاش» خون پدر نیز منفی باشد نوزاد طبعا «ارهاش» منفی خواهد بود و هیچ گونه صدمه ای نخواهد دید
ولی اگر پدر «ارهاش» مثبت باشد، بسیاری از نوزادان «ارهاش» مثبت به دنیا می آیند. چنانچه حاملگي مادر براي بار اول بوده و سابقه سقط جنین نداشته باشد و یا قبلاً به او خون «ارهاش» مثبت تزریق نكرده باشند، نوزاد اول همیشه و در هر حال سالم خواهد بود.

ولی اگر مادری كه «ارهاش» خونش منفی است برای بار دوم حامله شده و یا قبلا سقط جنین كرده باشد، نوزادش ممكن است به علت ماده ضد «ارهاش» كه در خون مادر به وجود آمده است، دچار مرض مخصوص یرقان نوزادان یا (اریتروبلاستوز )